Українська дієтологиня Світлана Фус розповіла про усі переваги помаранчевого овоча. Чому він повинен бути на вашому столі в в осінньо-зимовий період, переповідаємо далі.
Дізнавайтесь Не лише смачне, а й корисне: рецепт вівсяного печива, що дуже легко спекти
Яка користь із гарбуза
З гарбузом у багатьох асоціюється осінь, тому його часто називають королем цієї пори. І не лише через зовнішній вигляд, а й через його поживні властивості. Цей овоч стоїть на одному рівні з морквою за вмістом бета-каротину, який підтримує на належному рівні зір та іменні реакції, а також є природним антиоксидантом, який захищає організм від агресивної дії довкілля.
Також гарбуз чудово справляється із завданням пригнічення процесів перетворення клітин у злоякісні. А ще він – один з лідерів за кількістю заліза серед овочів. Містить чимало солей міді та фосфору, що позитивно впливає на кровотворення. Саме тому майже будь-яка страва з гарбуза є чудовим засобом попередження залізодефіцитної анемії (внаслідок цього порушується утворення гемоглобіну).
Гарбуз порадує ваш організм користю / Фото Pexels
На цьому перелік користі від короля осені не завершується. Сюди додаємо пектинові речовини, які покращують функцію кишківника та позбавляють проблем з травленням. Найкраще для цього підійде гарнір з печеного або вареного гарбуза. Не забуваємо про виведення холестерину з організму і покращення водно-сольового обміну.
Якщо ви досі не переконались у доцільності поїдання гарбуза, то ось вам ще кілька фактів. Насіння цього овоча містить цинк та кукурбитацін, що корисно для чоловіків та важливо для підлітків, у яких відбувається процес статевого дозрівання. Насіння теж є чудовим протиглисним засобом.
Щоб вам було просто ввести гарбуз у харчування в осінньо-зимовий період, рекомендуємо кілька страв, рецепти яких ви легко знайдете на просторах інтернету:
- запіканки з додаванням яблук, горіхів, меду;
- особливий гарбузовий лате;
- ніжний крем-суп з додаванням м'яса;
- гарбузово-апельсиновий пудинг;
- варення чи салат;
- оладки чи котлетки.