Деякі овочі принесуть вашому організму більше користі, якщо їх приготувати. Ділимось унікальним списком та поясненням далі.

Цікаво Авокадо – це фрукт чи овоч: відповідь вас здивує

Овочі, які краще готувати

Спаржа

Спаржа – це рослина, яка потребує температури. Саме під час приготування поживні речовини стають більш доступними та легше засвоюються в організмі. Так ви зможете отримати вітаміни A, B9, C та E.

Помідори

Експерти Департаменту харчування та фізичних вправ Бастирського університету повідомляють, що приготування помідорів тягне за собою лише незначні втрати вітаміну С, проте воно того варте. При термічній обробці руйнуються клітинні стінки овочів, що дозволяє вивільнити набагато більше лікопену, одного з найпотужніших доступних антиоксидантів. Тож втрачаючи вітамін С під час приготування, ви відкриваєте для себе набагато корисніший та потрібніший елемент, який знижує ризики багатьох хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних та раку.

Морква


Морква містить у складі бета-каротин / Фото Pexels

І знову вітамін С, який ніяк не може закріпитись під час приготування. Звісно, його ви втратите, але бета-каротин, який вивільниться, організму куди потрібніший та корисніший для здоров'я імунної системи та слизових оболонок.

Компенсувати втрачений вітамін С ви можете багатьма іншими плодами, а от рекордсменку з вмісту бета-каротину замінити буде куди складніше.

Гриби

Чимало любителів грибів віддають перевагу споживанню їх у сирому вигляді. Чи доречним це буде, якщо із приготовленими ви можете отримати більше корисні? Ні. Тож закликаємо вас потішити організм додатковою клітковиною та антиоксидантами, які вивільняються під час термічної обробки.

Шпинат

І тут фігурують вже нам знайомі антиоксиданти. У шпинаті вони також ховаються до приготування. Звичайне нагрівання овочів вивільняє антиоксиданти, руйнуючи клітинні стінки. Дослідження підтверджують, що після вживання приготовленого шпинату в крові учасників було куди більше бета-каротину, який захищає від серцевих захворювань та раку легень.


Шпинат корисніше приготувати / Фото Pexels

Брюссельська капуста

Сира брюссельська капуста не лише менш корисна, але й не надто смачна та безпечна. Специфічний смак свіжого плоду підкріплюється можливими проблемами із травленням. Для неймовірного перевтілення варто лише приготувати капусту, так вона стане чудовим джерелом індолу – сполуки, яка вбиває передракові клітини.

До теми Поради для господинь: як правильно заморозити овочі та гриби на зиму

Болгарський перець

Болгарський перець буде чудовим доповненням корисного списку. Його теж для більшої вигоди варто приготувати, адже так віднайдете каротиноїди, які вважаються потужними антиоксидантами. Вони ховаються за міцними клітинними стінками. З перцем потрібно бути обережним та не переварити, це загрожує втратою значної частини вітаміну С.